Urmarirea corecta a sarcinii

January 8, 2016

Testul de sarcină indică două liniuțe? Felicitări! Trebuie însă să fiți o viitoare mămica informată despre ceea ce înseamnă urmărirea corectă a sarcinii. O sarcină sănătoasă înseamnă un bebeluș sănătos.

Viitoarea mămica trebuie să se prezinte la medicul specialist încă din primul trimestru de sarcină, acesta fiind și perioada optimă de depistare a unor eventuale afecțiuni fetale. Medicul va prescrie gravidei examenul ecografic de confirmare a sarcinii, o serie de analize de sânge pentru depistarea sifilisului, hepatitelor virale, HIV, precum și  examene de secreție vaginala și culturi de col, efectuarea complexului Torch pentru identificarea posibilelor infecții cu repercursiuni asupra fătului, dar și analize de urină. Tot în trimestrul I de sarcină se efectuează și screeningul (sapt 11-14) pentru depistarea anomaliilor de tipul: sindrom Down (trisomie 21) și sindrom Edwards (trisomie 18). Testul se adresează fiecărei femei însărcinate și se bazează pe măsurarea markerilor free ß-hCG, PAPP-A și măsuratorile specifice înregistrate ecografic.

În trimestrul al II-lea de sarcină se poate efectua triplu test, această investigație măsurând riscul de sindrom Down,  trisomie 18 și riscul de defect de tub neural la naștere, iar dacă medicul recomandă, amniocenteza (săpt 16-18), o procedură invazivă. Ecografia de trimestru II se realizează în săptămânile 20-24, fătul putând fi evaluat în totalitate. De asemenea, în urma consultului medical, doctorul poate recomanda și alte investigații pentru evaluarea stării generale a gravidei. Dry test-ul se poate efectua în trimestrul I sau II de sarcină împreună cu dublu sau triplu test și depistează fibroză chistică și surditatea congenitală.

În trimestrul al III-lea, se efectuează ecografia de sarcină (săpt 32-24) prin care medicul evaluează toți parametrii de dezvoltare ai fătului. În această perioadă se vor repeta analizele uzuale de sânge, urocultura și cultură de col.

De reținut este că fiecare femeie este unică și același lucru îl putem spune și despre sarcină. Este important ca aceasta să urmeze sfaturile medicului care monitorizeaza sarcina, pentru a se asigura că totul decurge normal, că nașterea va fi fără probleme și bebelușul sănătos tun.

Material realizat de dr. Daniela Dragomir – Medic Specialist Obstetrica – Ginecologie

Mai multe info despre medic, aici.