Instructiuni de recoltare pentru pacienti

March 31, 2016

Pentru a ne asigura ca rezultatelor analizelor medicale pe care doriti sa le efectuati vor fi concludente, va rugam sa parcurgeti ghidul de recoltare care contine indicatii despre cum trebuie prelevata fiecare proba. Pentru informatii suplimentare, va rugam nu ezitati sa ne contactati.

1) Recoltare probe de sange
Recoltarea probelor de sange se face dimineata, dupa o pauza alimentara de cca. 12 ore (a jeun). Este indicat ca inainte de recoltare sa nu mai mancati nimic dupa orele 8 seara. Pentru unele prelevari de exemplu, este necesar sa nu consumati cafea, alcool, tutun sau diferite alimente, sa intrerupeti medicamentatia cu 48 de ore inainte si sa nu va stresati in timpul recoltarii. Pentru informatii detaliate, va rugam contactati personalul medical.

2) Recoltare probe de urina
2.a. Recoltare probe de urina pentru examen complet de urina.
Inainte de mictiune se efectueaza toaleta locala cu apa si sapun. Se recomanda prelevarea a cca 10 ml din prima urina de dimineata, recoltata in recipient steril.

2.b. Urina pentru urocultura
Recoltarea se face inainte de inceperea unui tratament cu antibiotice. Urina se recolteaza dupa 5 zile de la ultima doza administrata de antibiotic. Urina se recolteaza in recipiente sterile – pentru adulti se folosesc urocultoare sterile, iar pentru sugari/copii mici – pungute sterile de unica folosinta. Proba trebuie adusa la central de analize in maxim 2 ore, iar in caz contrar se recomanda pastrarea la o temperature de 2 – 8 grade C.

Recoltare urina din 24 de ore
Pentru recoltarea acestui tip de proba, se recomanda evitarea consumului de alcool, in plus pacientul trebuie sa mentina un consum normal de apa si lichide cu 24 de ore inainte de inceperea recoltarii si in timpul acesteia. Atentie, prima urina de dimineata se arunca!
In continuare, toata urina de peste zi si de peste noapte, plus prima urina din a doua dimineata se aduna intr-un recipient curat, cu volum minim de 2 litri. Acesta se pastreaza la intuneric si racoare. Practic, se masoara cat mai exact volumul total de urina stransa in cele 24 de ore. Din acest recipient (de min. 2 litri) se ia o proba de circa 50 ml si se transfera intr-un recipient steril, insa numai dupa ce a fost agitat usor inainte. Se mentioneaza la centrul de recoltare volumul de urina recoltata in cele 24 de ore. Nu uitati, pe durata celor 24 de ore in care trebuie sa recoltati volumul total de urina, evitati fumatul, consumul de cafea si stresul. Daca sunteti sub tratament cu antidepresive triciclice, fenoxibenzamina, levo-dopa, beta-blocante, buspirona, va rugam sa informati medicul.

Recoltare probe urina – Recomandari pentru adulti
Se face toaleta riguroasa a regiunii urogenitale cu apa si sapun (fara solutii dezinfectante) si se sterge regiunea cu un prosop curat sau comprese sterile. La barbate se recomanda ca toaleta locala sa se efectueze cu decalotarea glandului. Se recomanda prima urina de dimineata sau urina dupa staza vezicala de minim 4 ore. Se recolteaza o cantitate de cca 20 ml de urina din jetul mijlociu direct in recipientul steril (atentie, primul jet se lasa sa curga in toaleta).

Recoltare probe urina – Recomandari pentru sugari
Se face toaleta locala cu apa si sapun si se tamponeaza cu comprese sterile pentru a se usca bine. Se fixeaza punguta sterila prin intermediul benzilor adezive in jurul orificiului urinar. Punga este bine fixata numai daca orificiul urinar se afla in interiorul acesteia. Verificati daca benzile adezive sunt bine prinse pe tegumentul copilului, pentru a se evita scurgerea urinei pe langa punga si contaminarea probei. Dupa recoltare, punga se dezlipeste de tegumentul copilului si cele 2 benzi adezive se lipesc intre ele asigurandu-se astfel inchiderea pungii. Este recomandat ca punga sa se transporte la centru de analize in in interiorul unui recipient steril. Pentru informatii detaliate, va rugam contactati personalul medical.

3) Recoltare probe materii fecale
Recomandari pentru coprocultura
Recoltarea se face inaintea inceperii unui tratament cu antibiotice. In caz contrar, pentru eficienta, proba se recolteaza dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata. Materiile fecale se recolteaza in coprorecoltoare care contin mediu de transport. Recoltarea se face din proba emisa spontan, se alege o portiune reprezentativa pentru analiza (mucozitati, striuri de sange, consistenta mai moale) si se ia o cantitate cat incape in lingurita coprorecoltorului. Proba se transporta la centrul de analize sau daca nu se asigura transportul imediat, se recomanda pastrarea la temperatura camerei.
Recomandari pentru examenul coproparazitologic
Recoltarea se face in recipient steril (coprorecoltoare) fara mediu de transport. Pentru aceasta analiza, se recomanda repetarea examinarii de 3 ori la intervale de 3-5 zile. Unele specii de paraziti intestinali nu elimina oua, larve sau chisti in mod continuu si de aceea un singur rezultat negativ nu are valoarea unui diagnostic de excludere a unei infestari parazitare intestinale. Se recolteaza materii fecale emise spontan si se aleg portiuni reprezentative pentru analiza (mucozitati, striuri de sange, consitenta mai moale) si se preleveaza o cantitate cat incape in lingurita coprorecoltorului. Nu se recomanda recoltarea unei cantitati mai mari datorita riscului alterarii materialelor fecale pana in momentul prelucrari in laborator, acest lucru determinand rezultate fals negative. Pana la predarea recipientului in laborator, acesta se pastreaza la rece (la frigider).
Pentru proba de digestie se recolteaza materii fecale in recipient special (coprorecoltor) fara mediu de transport. Timp de o saptamana inainte de recoltare nu se administreaza bariu, uleiuri minerale, laxative, supozitoare, creme, lubrifianti. Pe o perioada de 3 zile inainte de recoltare nu se vor consuma bauturi alcoolice. Pentru hemoragii oculte se recolteaza materii fecale in recipient special (coprorecoltor) fara mediu de transport. Sangele menstrual, urina hematurica sau sangerarile rectale (hemoroizi sau fisuri anale) pot duce la obtinerea de rezultate fals pozitive.
Pentru coproantigene – Se recolteaza materii fecale cu aceleasi recomandari ca la examenul coproparazitologic.
Amprenta anala – Este indicate pentru diagnosticul infestarii cu oxiuri (Enterobius vermicularis). Recoltarea se efectueaza numai dimineata, la prima ora, inainte de a avea scaun si fara igiena locala. Se va folosi lingurita coprorecoltorului simplu, fara mediu transport, pe care in prealabil s-a fixat o banda adeziva transparenta cu partea adeziva catre exterior. Cu lingurita se badijoneaza bine regiunea perianala. Dupa recoltare, lingurita cu banda adeziva se introduce in coprorecoltor si se aduce in laborator in maxim 8 ore de la recoltare. Pentru informatii detaliate, va rugam contactati personalul medical.
4) Recomandari pentru exudat faringian:
Se efectueaza dimineata inainte de ingestia de lichide, alimente si de efectuarea igienei orale ( nu va spalati pe dinti si nu utilizati apa de gura). Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea unui tratament antibiotic sau dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata. Este interzis fumatul 2 ore inainte de recoltare.
Pentru informatii detaliate, va rugam contactati personalul medical.

5) Recomandari pentru recoltarea probelor de sputa:
Inainte de recoltare se face toaleta cavitatii bucale (periajul dintilor, clatirea gurii si gargara cu apa). Recoltarea se face prin tuse spontana si profunda. Se recomanda ca aceasta sa se faca inainte de inceperea unui tratament antibiotic sau dupa 5 zile dupa ultima doza de antibiotic. Sunt relevante pentru examen microbiologic probe muco-purulente. Se repeta recoltarea in cazul in care proba are aspect de saliva. Sputa se expectoreaza intr-un recipient steril. Se transporta in laborator in maximum o ora de la recoltare.
Pentru informatii detaliate, va rugam contactati personalul medical.

6) Recoltarea probelor de sperma
Recomandari pentru spermograma
Atentie, nu se recomanda recoltarea in prezervativ. Recoltarea se efectueaza in recipient (urocultor) prin masturbare. Se recolteaza intreaga cantitate de sperma emisa. Recoltarea se efectueaza dupa 3 zile de abstinenta sexuala si oprirea consumului de cafea, tutun si alcool. Proba se aduce in laborator in 20 de minute de la emisie. Daca acest lucru nu este posibil, se aduce in maximum 2 ore tinuta la 37 grade C.
Recomandari pentru spermocultura:
Recoltarea se efectueaza dupa 3 zile de abstinenta sexuala inainte de inceperea unui tratament antibiotic. Recoltarea se efectueaza prin masturbare direct in urocultor. Inainte de recoltare se efectueaza toaleta locala cu apa si sapun si stergerea prin tamponare cu comprese sterile. Proba se aduce in laborator in maximum 1 ora de la emisie.
Pentru informatii detaliate, va rugam contactati personalul medical din Ixia Medica.