Efectele nedorite ale antibioticelor

December 2, 2015

Fiecare dintre noi cunoaște cel puțin o persoană care ia medicamente și chiar antibiotice “dupa ureche”. Este important să cunoaștem ce sunt antibioticele și care sunt efectele nedorite ale acestora. Aceste medicamente sunt printre cele mai prescrise în medicina modernă, scopul lor fiind de a împiedica dezvoltarea unor microorganisme de natură bacteriană. Ele nu sunt utile în cazul infecțiilor fungice sau virale (guturai, gripă, candidoză, etc.)

Organismul posedă mecanisme de apărare împotriva bacteriilor cu care ia contact permanent și pe care le anihilează eficient. Antibioticele sunt indicate doar atunci când aceste mecanisme de apărare sunt depășite.

Tratamentul cu antibiotice și durata acestuia se stabilesc numai prin consult medical, în urma căruia se pune diagnosticul și se apreciază severitatea bolii, bineînțeles ținând cont de starea generală a pacientului (sarcină, alăptare, boli asociate, alergii medicamentoase). Multe persoane sunt tentate să întrerupă medicația la primele semne de ameliorare a bolii, însă acest lucru nu este recomandabil. Urmările pot consta într-o recidivă, o dezvoltare a rezistenței bacteriei la antibioticul inițial și necesitatea prescrierii unuia și mai puternic. Sunt persoane care pot dezvolta reacții alergice severe cu tratament de urgență, unele antibiotice trec în laptele matern și pot produce alergii la sugari.

În urma tratamentului antibiotic abuziv și excesiv, fără indicație medicală fermă, pot apărea efecte nedorite: creșterea rezistenței la antibiotice, afectarea florei intestinale, afectarea sistemului imunitar, micoze digestive sau genitale, etc. Acestea se manifestă prin apariția de infecții cu diferite localizări, care nu mai răspund tratamentului anterior cu antibiotic, creșterea frecvenței infecțiilor virale, fungice și parazitare, tulburări digestive, alergii. Este foarte important de știut că doar medicul va stabili tipul antibioticului, schema de tratament, durata acestuia, regimul alimentar în timpul bolii și în perioada de convalescență, precum și asocierea altor produse farmaceutice antibioticului prescris, în conformitate cu istoricul medical al pacientului și cu diagnosticul pus. Automedicația reprezintă o greșeală, mai ales în cazul antibioticelor, de obicei ducând la agravarea stării de sănătate a pacientului, la afectarea organismului sau la îmbolnăviri grave.

Intra acum pe klinica.ro/consultmedicdefamilie si vizioneaza un material despre ce inseamna vizita la medicul de familie.

(Articol realizat de dr. Ioana Cogească  – Medic Specialist Medicină de Familie, Klinica Doamna Ghica)

 

Posted in Noutati by admin