Cum ne protejăm ficatul?

November 24, 2015

Ficatul este principalul organ care detoxifică organismul, sintetizează substanțe esențiale pentru buna funcționare a corpului, colesterolul, produce enzime, factori de coagulare, formează bila, neutralizează și elimină toxine, metabolizează medicamente, alcool.  Dacă ficatul nu funcționează corespunzător, apar: oboseala, dureri, diverse tulburări gastro-intestinale, de coagulare, boli de piele, alergii.

O alimentație normală a persoanei care nu suferă de o patologie hepatica nu determină o suprasolicitare  a lui, dar funcția de detoxifiere poate fi afectată de unele alimente consumate în exces: prăjeala, grăsimi de origine animală, rantașuri, ceaiuri, conservanți, afumături, consumul de alcool, fumatul, precum și de multiple substanțe toxice, medicamente, droguri.

Persoanele cu risc pentru dezvoltarea unei afecțiuni hepatice sunt copii, bătrânii, femeile însărcinate, cei cu o afecțiune hepatica preexistentă, indusă de virusuri hepatice, alcool, dislipidemii și diverse alte patologii.  Abuzul de alcool, grăsimi, virusurile hepatitice (HVA – virusul hepatitei A, HVB – virusul hepatitei B, HVD – virusul hepatitei D, HVC – virusul hepatitei C) pot determina apariția depozitelor de grăsimi în ficat, cu apariția hepatitei, steatohepatitei, cirozei, cu dezorganizarea arhitecturii hepatice și a insufiecienței hepatocelulare, când ficatul nu mai poate metaboliza și elimina toxinele din organism, cu instalarea complicațiilor.

Ficatul trebuie protejat prin: igiena corectă, contact sexual protejat, menținerea unei greutăți corporale normale, exerciții fizice regulate, hidratare corectă, consumarea de alimente cu fibre, alimente cu grăsimi bune (peste, ulei de măsline, semințe), respectarea unei rații corecte de proteine, evitarea alimentelor care conțin făină albă, grăsimi saturate, grăsimi hidrogenate, aditivi alimentari, zaharuri rafinate, băuturi dulci carbogazoase, conservanți, coloranți, evitarea excesului de cafea, a alcoolului și a mâncării de tip fast-food.

Oricând apar simptome alarmante, trebuie să ne prezentăm la medic pentru  a depista în stadiu cât mai incipient orice afectare hepatică. O grijă deosebită trebuie avută cu medicația de protecție hepatica, deoarece unele medicamente pot contine substanțe pe care ficatul nu le poate metaboliza; astfel de produse trebuie administrate doar la recomandare și sub supraveghere medicală.

 

(Articol realizat de: dr. Elena Iordăchiță – Medic Specialist Medicină Internă, Medic Rezident Cardiologie)

Afla mai multe despre ce inseamna un Consult la Medicina Interna, aici.

 

Posted in Uncategorized by admin