Animalele de companie – bune sau nu pentru cei mici

December 9, 2015

De-a lungul timpului au existat mai multe discuţii legate de cât este de indicată sau nu, deţinerea unui animal de companie, atunci când în casă sunt şi copii mici. Luând în calcul beneficiile psihologice, părinţii sunt sfătuiţi să-i crească pe cei mici alături de un animal de companie, aceştia dezvoltând anumite abilităţi cognitive şi un nivel de încredere în propriile puteri, manifestate mai târziu în comportamentul adultului.

În acelaşi timp însă, este bine să luăm în considerare şi următoarele aspecte: trebuie acordată o atenţie sporită animalului de companie ales, să nu fie agresiv, greu de îngrijit sau bolnav. Părinţii trebuie să se asigure că animalul este deparazitat, vaccinat şi sănătos.

Este important de menţionat că alergiile şi astmul sunt probleme deloc de neglijat. În cazul animalelor cu blană, nu părul este acela care declanşează reacţia alergică, ci pielea descuamată a animalului este principalul alergen, care se transferă de la animal la om. Reacţia alergică se manifestă prin strănut, respiraţie şuierătoare, tuse, nas care curge, mâncărimi la nas, la ochi, ochi roşii, erupţii pe piele. În plus, sunt teste alergologice care se pot face pentru stabilirea alergenului. Inhalarea părului poate provoca reacţii imunologice în tractul respirator şi afectează nasul, traheea şi bronhiile, dând naştere unor sindroame de tipul astmului sau pneumoniei de aspiraţie.

Indicat este ca înainte să luaţi un animal de companie, să duceţi copilul în casa cuiva care are deja unul, pentru a putea observa din timp eventuale reacţii alergice. În cazul în care copilul suferă acest tip de reacţii, poate ar fi bine să renunţaţi la idee sau să optaţi pentru un animal fără blană sau pene.

Dacă animalul nu este vaccinat sau deparazitat la zi, copii pot lua microbi sau paraziţi. De exemplu, broaştele ţestoase transmit foarte uşor conjunctivită sau pot fi purtătoare de salmonella.

Există însă situaţii în care copilul se simte foarte bine în compania animalelor, iar diferite studii au concluzionat că în timp, aceştia prezintă un risc scăzut aproape la jumătate de a dezvolta anumite reacţii alergice, în comparaţie cu alţi copii care au crescut fără animale.

Importante sunt însă, în orice situaţie şi indiferent de animalul de companie ales, respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă.

(Articolul a fost realizat de dr. Adina Neculae – Medic Specialist Alergologie şi Imunologie Clinică, Klinica Doamna Ghica)