Test de efort

Cardiologii efectueaza testul de efort pentru a evalua functia cardiaca, in special in raport cu efortul fizic, pentru ca arterele ingustate fac ca fluxul de sange care ajunge la miocard sa fie redus. Asta inseamna mai putin oxigen, iar in timpul efortului fizic nevoia de oxigen este crescuta. Din combinatia acestor factori pot aparea simptome si modificari EKG care sa sugereze existenta unei afectiuni coronariene.


Acest test incepe prin masurarea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale in repaus si se efectueaza un EKG de repaus. Apoi, pe corp se aplica 6 – 12 electrozi, care sunt conectati la un aparat EKG care monitorizeaza activitatea electrica a cordului. Cel testat va merge pe o banda de alergat, treptat se va mari viteza si inclinatia benzii.

Testul se opreste daca pacientul resimte dureri in piept, dificultate la respiratie, ameteli, cand inregistrarea EKG arata modificari semnificative pentru o afectiune coronariana sau cand persoana testata nu mai poate rezista la cresterea efortului, in ciuda lipsei aparitiei modificarilor EKG sau a simptomelor sugestive.