Primele semne ale “reumatismului”

Reumatism – este un cuvânt folosit cu generozitate ori de câte ori avem dureri ale încheieturilor, oaselor sau mușchilor. Reumatismul, denumit științific sindromul rheumatoid, reunește afecțiuni asociate sistemului musculo-scheletal, iar formele sale – peste 100 de afecțiuni, sunt cu mult mai specifice. Le enumerăm pe cele mai răspândite: afectări articulare din boli inflamatorii, boala artrozică, poliartrită reumatoidă, artrită septică, fibromialgia, lupus eritematos sistemic, reumatism articular acut, etc. Studiile relevă că aproximatix  60% din populația țării noastre suferă de o afecțiune cu caracter reumatic.

Simptomatologia este diferită și se manifestă în funcție de boala de fond și variază de multe ori cu anotimpul, starea vremii, sensibilitatea pacientului la frig sau rezistență la efort. Simptomele cele mai întâlnite sunt: durerea articulară, redoarea matinală, tumefacția articulară, rigiditate musculară și uneori febră. La început durerea este suportabilă, iar pacientul este tentat să o ignore, până când aceasta crește în intensitate și durată. Medicul reumatolog este persoana care pune un diagnostic concret, în urma controlului medical amănunțit, având în vedere istoricul medical al pacientului, posibile examene radiologice și investigații paraclinice specifice.

Din schema de tratament pentru afecțiunile reumatice nu trebuie să lipsească efectuarea în mod constant a exercițiilor fizice, efectuarea mișcărilor de întindere pentru prevenirea rigidității, o dietă echilibrată, deoarece în cazul obezității mușchii și articulațiile sunt suprasolicitați, respectarea orelor de odihnă și menținerea unui stil de viață liniștit și echilibrat, lipsit de stres și excese.

În funcție de gravitatea afecțiunii diagnosticate se recomandă aplicarea de creme cu proprietăți antiinflamatorii și analgezice pentru ameliorarea durerilor, dar și procedure de fizioterapie (reumatism articular degenerativ), kinetoterapie (hipotrofie musculară), termoterapie sau tratament chirurgical ortopedic (artroză).

Știați că? Dintre aceste forme de reumatism, lupusul eritematos sistemic este forma cea mai gravă și mai complexă (cu afectarea multor organe, în afara articulațiilor)? Majoritatea pacienților duc o viață activă, mulțumită tratamentului respectat cu rigoare. Aproximativ 150.000 de oameni trăiesc cu lupus, iar dintre aceștia 90% sunt femei.

(Articol realizat de dr. Alina Dumitrascu – Medic specialist reumatologie, Medic primar internist)