Preventia cancerului de col uterin

La fiecare 18 minute, o femeie este diagnosticata cu cancer de col uterin. Importanta prevenirii sale este cu atat mai mare, cu cat acesta afectiune ocupa locul 3 in lume in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancer la femei.

 

Cum putem preveni cancerul de col uterin?

–  efectuarea perioadica a unui examen Babes Papanicolaou. Aceasta investigatie simpla detecteaza inca din faza incipienta posibilele leziunile ale colului si ofera un avantaj imens pentru viata, prin posibilitatea de a trata si de a tine sub control, evitand astfel complicatiile. Despre examenul PAP in mediu lichid, specialistii afirma ca rezultatul este mai complet si mai acurat, comparativ cu PAP pe lama

– prin utilizarea prezervativului si evitarea unui numar mare de parteneri sexuali scade riscul aparitiei cancerului de col.

–    eliminarea fumatului

– vaccinul impotriva virusului HPV (Human Papilloma Virus) responsabil de producerea cancerului de col. Vaccinarea este disponibila pentru fete si femei cu varste intre 9 si 26 de ani. Vaccinul este mult mai eficient daca este administrat inainte de inceperea vietii sexuale.