Investigatii necesare: ecografia de san si mamografia

Se recomanda ca femeile cu varsta intre 20 – 40 ani sa se prezinte la controlul medical o data la 3 ani, iar dupa acesta varsta, anual. Pentru femeile sub 40 ani, se recomanda ecografia de san (mamara), pentru cele de peste 40 de ani, mamografia.

Ecografia mamara este o metoda de analiza a sanilor cu ajutorul ultrasunetelor. Dureaza putin, nu este dureroasa si se examineaza toata suprafata mamara, inclusiv regiunile axilare. Se recomanda femeilor cu varsta pana in 40 ani, in cazul carora tesutul glandular mamar este dens.

Mamografia este o radiografie speciala a sanului, ajuta la depistarea modificarilor de la nivelul structurii sanilor cu mult timp inainte ca acestea sa devina vizibile prin examinare clinica. Se face la recomandarea medicului, care are in vedere istoricul medical al pacientei. Ambele investigatii au rolul de  a se completa si nu de a se exclude. Exista leziuni care pot fi identificate doar prin examinare ecografica, la fel de bine cum altele nu pot fi depistate decat prin mamografie.